De hele waarheid over foodtrucks

De afgelopen vier jaar begon het onderwerp fast food in grote steden van ons land een geheel andere vorm aan te nemen. Een nieuwe tak van de ontwikkeling van deze industrie is verschenen - voedselbanken. Ik wil alleen opmerken dat het onderwerp in het buitenland niet nieuw is. Zowel in de oude als in de nieuwe wereld is deze praktijk wijdverspreid. Foodtracks zijn in grote aantallen te zien, zowel op festivals als in drukke stedelijke plaatsen. Het wettelijke kader voor de verkoop van voedsel uit de wielen daar is al lang gevormd en niemand heeft problemen met de wet, er zou een vraag zijn. In Rusland is de situatie anders. Koken en verkopen vanaf de wielen in stadsstraten is verboden. Er is geen dergelijk concept in de wetgeving als voedselvrachtwagen. Waarom heeft nog niemand een normaal Russisch woord voor dit soort apparatuur en handel opgepikt? Tot nu toe, zo simpel, foodtruck. Maar zelfs dergelijke obstakels van de kant van de staat verhinderen niet dat dit onderwerp zich ontwikkelt en verandert van een dubieuze hobby in een volwaardige bedrijfstak. Dus, de eerste dingen eerst.

Wat is een foodtruck?

Foodtrak is een symbiose van een auto (of een aanhangwagen) en een volwaardige keuken. Voor verkeersagenten is het een voertuig waarvoor alle verkeersregels op de openbare weg van toepassing zijn. Voor Rospotrebnadzor, belasting, brandweer en andere regelgevende instanties is een foodtruck een object van niet-stationaire handel.

Foodtracks kunnen ook worden opgedeeld in de fabriek en zelfgemaakt. In Europa en Amerika, waar deze industrie het meest ontwikkeld is, zijn er hele fabrieken die dergelijke mobiele keukens produceren voor verschillende behoeften. In Rusland vertegenwoordigen voedseltrucks, vanwege de lage prevalentie en hoge kosten, voor het grootste deel een soort met de hand gemaakt van gebruikte auto's of aanhangwagens voor hen en dezelfde keukenapparatuur, samengevoegd in de buitenwijken van de stad. Maar door de snelle ontwikkeling van de nieuwerwetse richting verschijnen ook binnenlandse producenten.

Waarom heb je een foodtruck nodig?

Voor jou kan de foodtruck zowel een hobby als een bedrijf zijn. Dienovereenkomstig zullen de redenen voor het niet goedkoop kopen van een mobiele keuken anders zijn. In het eerste geval kan de vraag als volgt worden beantwoord: het is bij ons in de mode en wordt al heel lang in het buitenland toegepast, dit is een droom die je wilt vervullen, dit is interessanter dan een stationair café. Als u een levensmiddelenbedrijf vanuit het oogpunt van een bedrijf voor winst overweegt, dan: biedt het u meer kansen dan een stationair café, het geeft u de mogelijkheid om te werken als catering op afgelegen festivals en privé-evenementen, het kan extra PR en marketing van uw bedrijf zijn.

Jij hebt besloten. Waar te beginnen?

Eerst moet je je doelen definiëren zoals hierboven beschreven. Hier moet worden opgemerkt dat je het in de eerste plaats leuk zou vinden. Werken in de openbare keuken is een constant contact met een grote groep mensen die ondanks al jullie moeite niet geliefd moeten zijn. Ook belangrijk is de veiligheid, namelijk de afwezigheid ervan in de catering. De banale vergiftiging van een cliënt door uw (en misschien niet uw) voedsel kan voor u eindigen met zware problemen.

Vervolgens moet u het product bepalen waarmee u klaar bent om de maag van klanten te veroveren. Het moet duidelijk zijn dat de voedselwagen geen stationair café is en dat de ruimte erg beperkt is. De toevoer van industrieel water is ook beperkt. De straat is geen stationaire ruimte met een stabiele temperatuur en vochtigheid. Staand onder de brandende zon of in de kou wil de klant niet lang wachten. Daarom moet uw product zijn: lekker, bevredigend, snel, eenvoudig, betaalbaar, gemakkelijk. Het vermogen van uw klant om snel te kopen en te eten met een eetlust een gerecht, voor een betaalbare prijs die u eet, u neemt het meteen mee en u zult niet vies worden - dit is uw grote voordeel ten opzichte van uw concurrenten.

Zoals hierboven al is beschreven, is de foodtruck een keuken met zeer beperkte ruimte en middelen. Regelmatig en niet de juiste beslissing is om een ​​auto / trailer te kopen (omdat ik het leuk vond), en dan een spel van tetrist met een lay-out in een mooie, maar niet functionele, mobiele kamer. Het is goed om vooraf te bedenken welk menu je wilt koken en welke apparatuur hiervoor nodig is. Het menu moet niet groot zijn, een of twee hoofdgerechten, bijgerechten en drankjes. Anders loop je het risico "in te graven" en zal je klant, zonder op zijn beurt te wachten, ontevreden blijven. De wachtrij zelf moet niet te groot zijn (en hoeveel wil je wachten op de gekoesterde lekkernij?), Maar je moet geen uitval toestaan. Hier moet je spelen met twee parameters - maakbaarheid (snelheid van uitvoering van de schotel) en de verkoopprijs. Kies en tel de apparatuur die u nodig hebt en de juiste indeling in de foodtruck. Bereken de locatie van alle vakken en de hoeken van hun opening. Besteed veel aandacht aan ventilatie. Sta niet toe dat het personeel zich in het proces met elkaar bemoeit. Vergeet niet dat de productiviteit van werknemers afhangt van het comfort van de werknemer. Presenteer uw toekomstige foodtrack op de tekeningen van alle formaten. Alleen dan kunt u zoeken naar een geschikt voertuig.

De foodtruck heeft naast de ruimte nog een aantal beperkte middelen. Namelijk, water, elektriciteit en gas. Afhankelijk van de plaatsen waar u werkt en uw behoeften, moet u nadenken over de plaatsen van installatie van tanks voor schoon en grijs water, om het gemakkelijk te laten leeglopen. Vergeet, indien nodig, de boiler voor het verwarmen van water niet. Elektriciteit moet u toevoegen aan alle stroomverbruik van uw apparatuur. In de regel is het voor foodtrucks 12-14 kW. Als u klaar bent om genoegen te nemen met vermogen tot 5 kW, kunt u rekenen op een autonome brandstofgenerator. Het probleem is dat het erg luidruchtig is en de omringende lucht vervuilt, wat niet alleen uw klanten maar ook de regelgevende instanties zal behagen. Daarom, als u besluit om het te gebruiken, moet u van tevoren nadenken over de verborgen plaats van installatie en geluidsisolatie van hoge kwaliteit. Als het stroomverbruik dat u bereikt 10 kW bereikt, kunt u niet zonder een externe stroomaansluiting. Dat beperkt enigszins het bereik van de gebruikte sites. U hoeft niet te besparen op de bedradingskwaliteit en het beveiligingssysteem tegen overbelasting. Het leven en niet alleen het uwe kan daarvan afhankelijk zijn. Petroleumgas (propaan-butaan) is een uitstekend, autonoom en zeer handig alternatief voor elektriciteit. Maar als we het vanuit het oogpunt van de wet beschouwen, is het een moeilijk verbod. Het is niet toegestaan ​​om gas te gebruiken op openbare plaatsen vanuit het oogpunt van brandveiligheid en tot nu toe zijn er geen vooruitzichten om dit verbod op te heffen. Maar als u zich op een privéterrein bevindt, kan het probleem worden opgelost door dit probleem op te lossen.

Het moet duidelijk zijn dat vanwege de kleine hoeveelheid opslagruimte, evenals de vereisten van sanitaire en epidemiologische normen, je alleen de lege plekken kunt "opwarmen" die je vooraf in de supermarkt moet bereiden. Om dit te doen, moet u een stationaire ruimte, magazijn en personeel huren.

Auto of trailer. Wat te kiezen?

Nadat je alle hierboven beschreven problemen hebt opgelost, kun je misschien beginnen met de meest intrigerende vraag in dit ouderwetse onderwerp - de buitenste schil. De oorspronkelijke en herkenbare uitstraling van uw foodtruck zal immers vooral de aandacht van uw klanten trekken. Zoals hierboven beschreven, zijn er twee opties: een auto of een aanhangwagen kopen in de auto. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Op de auto kunt u de voorkeur geven aan een personenbusje, zoals Mercedes Sprinter of VW Crafter. Als de reikwijdte van uw keuken groot is, kunt u op de bestelwagens of bussen letten. Maar in dit geval moet je meteen denken aan de categorie "C" in de rechten. De voordelen van auto's is de mogelijkheid van hun onafhankelijke beweging. Maar het nadeel is de kosten te duur bij de uitgang, de noodzaak van regelmatig onderhoud (APK) of reparatie, wat zal leiden tot uitvaltijd van een foodtruck. Meer winstgevend hier is de aankoop van een aanhangwagen. Ten eerste een aantrekkelijkere prijs. Ten tweede - een grotere hoeveelheid interne ruimte. Ten derde - het ontbreken van technisch complexe mechanismen (motor, transmissie), die moeten worden voorkomen en gerepareerd. Het nadeel is de noodzaak om de grote aanhangwagen onder de knie te krijgen, een verplichte categorie "BE" of "CE" in het rijbewijs, evenals significante algemene afmetingen in combinatie met een sleepvoertuig dat het manoeuvreren in krappe stadsstraten aanzienlijk vermeert.

Over Airstream

Het toeval wilde dat het woord Airstream in Rusland de eerste lijkt te zijn in de categorie food trucks, hoewel het in werkelijkheid niet direct te maken heeft met foodtrucks. Dit was de schuld van de avonturiers van LavkaLavka en Delicatessen, die het project "Gifts of Nature car." In 2012 kwamen ze als eerste met een mobiele keuken op basis van de nieuwe Airstream-trailer naar Moskou. Ze begonnen voedsel 'van de wielen' te bereiden en te verkopen in een nieuw formaat. Dit is hoe Airstream zijn associatie begon met de mobiele fastfoodhandel. In 2015 werd het project "Gifts of Nature car" gesloten.

Airstream zelf is een Amerikaans merk dat al bijna honderd jaar woonwagens (stacaravans) produceert in Amerika en Europa. In Europa zijn er verschillende afzonderlijke bedrijven die gespecialiseerd zijn in de productie van keukens op wielen, uitgaande van de nieuwe Europese, of, uit de Verenigde Staten afkomstige, vintage Airstream-trailer. Nadat genoeg van dergelijke producten en hun prijskaartje waren gezien, begonnen verschillende Russische bedrijven met succes soortgelijke trailers met ons te produceren, oorspronkelijk ontworpen voor de verkoop van fast food. Een van de slimste vertegenwoordigers van Russische foodtrucks zijn Shuttleman-trailers.

Waar te werken?

Het zou logisch zijn om te veronderstellen dat als je een foodtruck hebt, je door de stad kunt bewegen op zoek naar begaanbare plaatsen. Dit is het grootste struikelblok. Tegenwoordig is er simpelweg geen wet die bepaalt wat een foodtruck is, waar en hoe je ermee kunt werken. Nu wordt de foodtruck gelijkgesteld aan niet-stationaire handelsobjecten en is koken verboden. De situatie is anders in de buurt van winkel- en zakencentra, het aangrenzende gebied is in hun bezit. Hier onderhandelt u met de eigenaren van het land waarop u werkt en in de regel werkt deze optie. In het warme seizoen, uw hoofdlocatie als catering - bezoek aan massafestivals en privé-evenementen. Vergeet de stadsparken niet, maar opstappen is niet altijd gemakkelijk.

Het algemene werkschema is als volgt: u huurt de bezette ruimte, regelt sanitaire en brandvergunningen, informeert Rospotrebnadzor.

Vergeet niet dat, volgens hygiënische en epidemiologische normen, het toilet voor werknemers van de voedseltransportwagen op een afstand van maximaal 100 meter moet zijn.

Regulerende documenten

Deze sanitaire en epidemiologische regels zijn voornamelijk noodzakelijk voor de studie van:

 • SP 2.3.6.1066-01. Paragraaf 9
 • SP 2.3.6 1254-03
 • GOST 51074-2003
 • Richtlijnen voor de organisatie van de exit- en vakantiehandel

Wat zijn de cijfers

Dus, waar vandaan u inkomsten kunt verdienen door met een foodtruck te werken:

 • Werk op weekdagen. Verkoop van 5-20 porties / dag.
 • Werk in het weekend op plaatsen met veel verkeer van mensen (festivals, beurzen). Verkoop van 80-500 porties / dag.
 • Verlaat catering voor een vaste prijs. Het is raadzaam om een ​​dergelijke bestelling te nemen voor het bedrag van 50 000 roebel.
 • Extra verzendkosten.

Maar naast het inkomen zijn er ook kosten:

 • Huur van bezette ruimte. Vanaf 5000 wrijven. per dag tot 180.000 roebel. per maand.
 • Vervoer van een aanhangwagen voor een voedselwagen in de stad: vanaf 4000 roebel, als u geen geschikte tractor en vaardigheden hebt.
 • Elektriciteitsverbruik
 • Producten en hun logistiek kopen
 • Verhuur van gebouwen voor de productie van plano's
 • Salaris van het personeel
 • kassa
 • belastingen

Het resultaat

Foodtrak in Rusland is nog steeds een hobby die wil uitgroeien tot een serieuze zaak. Je hebt nog steeds alle kansen om klantherkenning te winnen, een naam te maken en te slagen. Het belangrijkste is om je verlangens goed te realiseren, en na het nodige werk op hun basis te hebben gedaan, kun je op succes rekenen in deze opwindende en nieuwe business.

Bekijk de video: In 10 minuten verdienen?! Gierige Gasten (Februari 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter