Truma - principe van bediening, problemen, reparatie

Truma gasverwarmers geïnstalleerd op campers, aanhangwagens, caravans en caravans zijn redelijk betrouwbaar en doen niets af aan het concept "Duitse kwaliteit". Maar wanneer u een vrijlooptrailer koopt uit de vroege jaren 90, moet u erop letten dat er problemen kunnen ontstaan ​​met de juiste werking van de kachel.

Met behulp van het voorbeeld van de gasoven Truma 3002 analyseren we de belangrijkste componenten, het werkingsprincipe en mogelijke storingen.

Er zijn verschillende hoofdapparaten in de kachel.

1. Ontstekingseenheid. Hij wordt aangedreven door twee AA-batterijen. Met behulp van zo'n blok ontstaat een automatische ontsteking van de gasbrander. Het is erg handig om een ​​dergelijke ontsteking te gebruiken in winderig weer, wanneer, bij het blazen van een vlam met een sterke windvlaag gedurende enkele seconden, totdat het gas de veiligheidsklep sluit, elektrische ontsteking automatisch de vlam opnieuw kan ontsteken.
Soms brandt de printplaat van de eenheid uit. In dit geval moet de gehele eenheid worden vervangen. U kunt dit artikel in de winkel Retrailer kopen. Overigens kan de elektronische ontstekingseenheid eenvoudig worden vervangen door een conventionele mechanische piëzo-elektrische inrichting.

2. Truma gasbrander. Het heeft twee verbrandingskamers, ontsteking (rond) en hoofd (ovaal). Boven de ontstekingskamer bevindt zich een piëzo-klinkend apparaat, daarnaast een thermische sonde.

Thermische sonde dient voor het uitschakelen van de veiligheidsklep, die de hoofdgasleiding sluit in het geval dat de brandervlam is gedoofd.

3. Gasklep. De klep is de belangrijkste, meest kritische en meest complexe component in het Truma verwarmingssysteem. De kraan heeft een gasinlaat vanaf de hoofdleiding, twee uitlaten aan de zijkant met mondstukken voor de gastoevoer naar de ontsteking en de hoofdverbrandingskamer, een knop voor het regelen van de intensiteit van de gastoevoer naar de brander, een beschermende thermostaat tegen oververhitting en een beschermende gasklep voor het afsluiten van de gasleiding.

4. Warmtewisselaar. Of eenvoudiger een radiator gemaakt van aluminiumlegering. Het uitlaatsysteem is geschikt voor de radiator. Een decoratieve metalen afdekking wordt van buitenaf op de radiator geplaatst.

Het principe van de werking van de gaskachel Truma

1. Het draaien van de knop van 0 naar 1 divisie sluit het elektrische circuit en de elektronische ontsteking begint periodieke belastingen op het piëzo-elektrische licht uit te oefenen, dat op zijn beurt een vonk in het branderlichaam in de buurt van de ontstekingskamer slaat.
2. Draai de knop van 1 naar 3 divisie en open de primaire klep voor het toevoeren van gas naar de klep vanaf de buitenlijn.
3. Wanneer de regelaar naar beneden wordt gedrukt, wordt het beschermende thermische ventiel gedwongen geopend en komt het gas in de ontstekingskamer (primaire), waarna ontsteking plaatsvindt. 3-4 seconden na het ontsteken van de ontstekingskamer warmt de thermische sonde op tot de gewenste temperatuur, waardoor de beschermende thermische klep een open positie kan aannemen, waardoor een continue gasstroom in de brander wordt gewaarborgd. Daarna wordt de regelaarknop losgelaten en neemt de initiële bovenste toestand onder de werking van de veer in. De vlam dooft niet.
4. Bij verder draaien van de knop van 3 tot 10 wordt de gastoevoerklep naar de hoofd (ovale) verbrandingskamer geleidelijk geopend.
5. Na het ontsteken van de hoofdverbrandingskamer terwijl de kachel wordt verwarmd, kan de verwarmingsintensiteit (en dus de temperatuur) worden aangepast met de knop in het schaalbereik van 1 tot 10.

Wanneer de verwarmingstemperatuur van de radiator 50 graden Celsius bereikt, begint de thermostaat voor oververhitting geleidelijk de gastoevoer naar de hoofdverbrandingskamer te verminderen totdat deze volledig is afgesloten.

Veel voorkomende problemen

1. Alleen de ontstekingskamer is aangestoken. Wanneer u de regelaar loslaat, gaat de vlam uit.
Reden. Hoogstwaarschijnlijk mislukt de thermische sonde


de beschermende thermische klep voor opening.

U kunt dit artikel in de winkel Retrailer kopen.

2. Alleen de ontstekingskamer is aangestoken. Wanneer u de regelaar loslaat, gaat de vlam niet uit. Bij het losdraaien van de knop tot het einde, wordt de hoofdcamera niet ontstoken.
Reden. Hoogstwaarschijnlijk in de blokkering van de gasklep. Vereist demontage en reiniging.

3. De vlam brandt in beide camera's, maar zeer onstabiel, met ruis.
Reden. Bovenop elk van de kamers wordt een fijn rooster van vuurvast metaal gesoldeerd. Het dient om de vlam gelijkmatig over het gehele oppervlak van de brander te verdelen. Als een gevolg van corrosie, kon het solderen worden afgepeld, en het metalen gaas zou eraf vallen. Vervanging brander vereist. Dit artikel kan worden gekocht in de winkel Retrailer

Gefaseerde demontage van de gasklep

1. In een autohouse of aanhangwagendaga. Haal de klep van de onderkant van de aanhangwagen los van de hoofdgasleiding. Verwijder de veiligheidsafdekking van de brander, schroef de spuitmondjes van het contact en de hoofdverbrandingskamer los, schroef de thermische sonde uit de kraan en ontkoppel de brander van de kraan. De kraan wordt uit de aanhangwagen-dacha omhoog gehaald.


2. We nemen de knopregelaar van de kraan af, schroef de bovenste plastic afdekking (2 bouten en een ijzeren grendel) los.

3. We nemen de elektrische schakelaar van de piëzo-elektrische ontsteking, nemen de plastic huls-schakelaar van de primaire gastoevoerklep.


4. Schroef de plastic basis van het metalen klepdeksel (2 bouten) los. We nemen de thermostaat voor oververhittingbeveiliging en de dop met een spieverbinding los.

5. Verwijder de metalen klepdeksel. We nemen de klep van de primaire gastoevoer af. De foto toont vuil en bronsoxide op de rand van de klep van de hoofdverbrandingskamer. Dit alles moet worden gewist. Idealiter, bij het verwijderen van de metalen kap van het lichaam van de klep, moet de klep van de hoofdverbrandingskamer onder de werking van de veer naar voren schieten. Dit beeld treedt niet op vanwege bronsoxide.

6. Verwijder de klep na het reinigen van de klepwand van de hoofdverbrandingskamer. Het klepventielhuis moet volledig worden gereinigd en gespoeld in benzine (kerosine), alle kanalen worden gespuid en alle kleppen moeten van verontreiniging worden gereinigd. Verzamel de klep klep moet in omgekeerde volgorde zijn.

Het kraanventiel van de Truma 5002-kachel en de aanpassingen ervan zijn volledig vergelijkbaar. Het verschil zit alleen in dubbele gasinjectoren.

Retrailer gebruikt het speciale schuimmiddel Multitec van de Deense fabrikant Unipak om de afdichting van de aansluitingen in de gasleiding van aanhangers en autocars te controleren. Multitec detecteert zelfs kleine lekken, bepaald door het "koken" van de verbinding op plaatsen waar de verbinding niet strak is.


Bekijk de video: NKC TV - Slim gefikst: Storingen Truma Combi-kachel (Februari 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter