Spartan Trailercoach's korte geschiedenis

Spartan Aircraft Company werd opgericht in 1928 in Tulsa, Oklahoma, VS. De geschiedenis van Spartan vindt zijn oorsprong in olie. Twee jaar eerder daalde de eerste oliebron, Ida Glenn genaamd, naar het zuidoosten van Tulsa. Dit oliereservaat bleek in de toekomst rijk genoeg om zulke oliemaatschappijen te creëren als Getty, Gulf, Standard Oil, (nu Exxon), Sinclair en Skelly.

De tienden en twintigers waren een tijd van grote kansen. Voordat Amerika een nieuw tijdperk opende. Overal werden moderne technologieën geïntroduceerd, zoals auto's, elektriciteit en Reisvluchten.

William Skelly, de oprichter van de Skelly Oil Company, werd bekend als Mr. Tulsa. In de jaren 1920 bracht hij zijn bedrijf naar het niveau van een van 's werelds grootste particuliere bedrijven. Skelly was een van de rijkste mensen van het land en was zeer geïnteresseerd in geavanceerde technologie. Skelly had een grote interesse in de luchtvaart, daarom sponsorde Skelly Oil Company films als "The Air Adventures of Jimmie Allen" en "Captain Midnight" voor de luchtvaart. Skelly's rijkdom stelde hem in staat zijn passie om te zetten in productie door de oprichting van de Spartan Aircraft Company in 1928. Het bedrijf begon zijn activiteiten met de luchtvaartuniversiteit en vliegtuigbouw, waarvan de producten bestonden uit open-cockpit tweedekkers die werden gebruikt voor vliegtraining van pilootsporters.

Eind 1930 werd Spartan overgenomen door Getty Corporation, eigendom van oliemagnaat en miljardair Paul Getty.

Getty bezocht de fabriek voor het eerst in 1939 en was zeer onder de indruk van de productkwaliteit en het management in het bedrijf. Deze combinatie van goede kwaliteit en management liet het bedrijf bloeien. Spartan investeert zijn winst in de afdeling onderzoek en ontwikkeling, waardoor ingenieurs met veel technische verbeteringen kunnen komen. Een van de meest winstgevende modellen van de Spartaanse fabriek was de "Spartan Executive" - ​​een luchtvaartlegende en een van de meest gerespecteerde vliegtuigen van zijn tijd. Het was gebouwd op de meest verfijnde smaak van de olierijke bedrijfsleiders. Comfortabele accommodatie was vergelijkbaar met het comfort van een limousine. Dit vliegtuig ontwikkelde 200 mijl per uur met een gangreserve van meer dan 1000 mijl. Er was ook een militaire versie van dit vliegtuig, dat de "Zeus" werd genoemd.

Het vliegtuig werd gebouwd met behulp van de nieuwe technologie van de productie, bekend als de romp monocoque. Met deze constructiemethode kunt u het draagframe vermijden, wat op zijn beurt een positief effect heeft op het gewicht. Bij de productie van de monocoque-romp worden aluminiumvinnen gebruikt met een aluminium omhulsel er overheen gespannen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog produceerde Spartan actief vliegtuigen voor de Amerikaanse marine.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog moest de Getty beslissen waar hij het bedrijf zou leiden. Het bedrijf had een nieuw product nodig dat aan een groot publiek kon worden aangeboden. Ingenieurs waren bezig met verschillende innovatieve projecten. Het prototype van de 5 lokale vliegtuigen werd voltooid en vloog, de prestaties overtroffen de verwachtingen. Het zou het beste vliegtuig van het bedrijf zijn als het werd gebouwd. Naast dit vliegtuig werd ook gewerkt aan een nieuw type auto en een aanhangwagen voor op reis.

In verband met de oorlog is de concurrentie op de markt van vliegtuigfabrikanten aanzienlijk toegenomen. Gezien de hoge kosten en tijd voor de productie van vliegtuigen, is het topmanagement van het bedrijf serieus geïnteresseerd in de productie van auto's. Het sterke rendement op de vraag na de oorlog was voor Getty aanleiding om de productie van toeristische trailers te organiseren. Het eerste prototype werd in 1945 gemaakt met behulp van vliegtuigontwerp en -technologie. Uiterlijk leek hij op het vlaggenschip van de Spartan Executive.

Halverwege 1945 bereikte een prototype van een toeristische trailer de wegtests en een productiecyclus van 100 stuks was gepland.

Spartan heeft geen geld overgehouden voor de ontwikkeling en productie van trailers. Ze zijn gemaakt met hoogwaardige, technologie en geavanceerd ontwerp. De carrosserie-monocoque was vergelijkbaar met de vliegtuigromp. Aanhangwagens van Spartan waren "Cadillacs" onder vergelijkbare producten van andere fabrieken op de Amerikaanse markt. Waar en de verkoopprijs was helemaal niet goedkoop. De 25 pond Spartan Manor kost $ 4000, terwijl je voor $ 8000 een huis in Livettown kunt kopen met land. De eerste modellen Spartaanse aanhangwagens begonnen in het midden van de jaren '40 van de transportband af te dalen en begin jaren 50 begonnen ze met het produceren van de grootste 35-pond-aanhangwagen, de meest luxueuze toeristische trailer van die tijd. Samen met de verandering in het wegennet, veranderde het uitzicht op toeristische trailers ook. Het bedrijf begon met het maken van veel grotere trailers of huizen, zoals ze in Spartan werden genoemd. Ze werden voltooid met ramen en meubelbeslag.

In de jaren vijftig begon de concurrentie bij de productie van aanhangwagens aanzienlijk te stijgen. De meeste fabrikanten hebben trailers aangeboden voor een prijs die aanzienlijk lager is dan de Spartan. In 1958, om te blijven drijven, lanceert Spartan 2 nieuwe modellen van de trailer. "Sparcraft" - volledig aluminium trailer met een nieuw ontwerp. De afwerking en kwaliteit van aluminium was slechter dan op eerdere Spartaanse modellen. Superzuinig model "Sparlane" was de meest betaalbare stacaravan met een hoekig ontwerp.

1962 was het laatste productiejaar. Op dit moment had Spartan het breedste assortiment van productie (19 modellen). De grootste trailer bereikte 10 voet breed en 57 voet lang.

In 1962 werd de fabriek gesloten, werd het bedrijf omgedoopt tot Minnehoma en volgde een nieuwe koers op het gebied van verzekeringen en financiële zaken. Na de sluiting van de fabriek werd de naam verkocht aan de school voor luchtvaartkunde (Spartan School of Aeronautics), die nog steeds bestaat.


Loading...

Laat Een Reactie Achter