Caravanning tijdens de Tweede Wereldoorlog

Met het begin in 1939 van de Tweede Wereldoorlog in de grote steden van Groot-Brittannië dreigde een bomaanslag. Miljoenen Britten zijn snel verhuisd naar veilige plaatsen tijdens de evacuatie van steden en nederzettingen. De meeste kolonisten werden door kinderen bewoond, vaak gescheiden van hun ouders. Ze werden naar veilige gebieden of naar het buitenland gestuurd. Eigenaars van stacaravans tijdens de evacuatie hadden ongetwijfeld een groot voordeel. Ze konden snel bij elkaar komen en met hun huis naar veilige gebieden gaan.

Caravans, voorafgaand aan het uitbreken van de oorlog, geassocieerd met een zomerkamphut voor weekenden en vakanties, werden "tijdelijke permanente" huisvesting voor veel gezinnen. Per slot van rekening, toen de oorlog begon, wist niemand hoe lang ze nu "op wielen" zouden moeten leven. Motorhomes maakten het mogelijk voor gezinnen om bij elkaar te blijven en snel de gevarenzones te verlaten. Het voordeel van het bezitten van kampeerders tijdens de evacuatie werd al snel opgemerkt door degenen die nog nooit zo'n transportmiddel en recreatie hadden gebruikt. In de moeilijkste tijden was de vraag naar caravans erg groot. Wanhopig aan het begin van de oorlog, verkochten fabrikanten en dealers de caravans met grote kortingen. maar na een paar maanden had iedereen het over de winstgevende aankoop van een caravan in een niet al te kalme sfeer. Campings profiteerden ook van de plotselinge populariteit van caravans en kregen de nationale status van "reddende haven" voor bewoners die onder het bombardement van steden kwamen. In de volgende jaren van voortzetting van de oorlog, creëren de caravanierclubs een sterke gemeenschap van gelijkgestemde mensen en helpen beginners. Zelfs ervaren caravaners waren zwaar op hun eigen, en broederlijke schouder en de hulp van teamgenoten waren van vitaal belang. Gedrukte clubbladen, die vertelden hoe je een stacaravan in oorlogstijd goed kon bedienen, hoe het was afgezwakt, zodat het licht in de camper niet vanuit de lucht kon worden gezien, hoe de caravans te verbergen, om niet te veel vijandelijke aandacht te trekken. Het was vooral moeilijk voor caravaners om in de winter te zijn. Destijds waren er nog steeds geen technologieën die gebruikelijk zijn in onze tijd. Dacha-opleggers waren een chassis met een lichte, niet-verwarmde carrosserie en waren alleen bedoeld voor gebruik bij warm weer. Caravaners ontwikkelden en implementeerden de technologie van muurisolatie en de installatie van ovens in hun campers. Het was van vitaal belang om zich te ontdoen van lage temperaturen en condensaat in de caravan. Condensatie was de oorzaak van vochtige matrassen, linnen, schimmel in de kasten en op kleding en als gevolg daarvan de ontwikkeling van ziekten. Niet alleen het interieur is aangepast, maar ook het exterieur. Op dit moment werden de eerste tenttenten en marquises uitgevonden, die dienen als extra woonruimte voor caravans.

Sinds het begin van de oorlog in 1939 zijn er veel beperkingen ingevoerd die het volledig gebruik van caravans verhinderen. Brandstof was schaars en sommige wanhopige caravaners zetten hun campers om naar paardentractie. In de zomer van 1940 was het verboden om te kamperen op een 10-mijlszone van de gehele oostkust van Groot-Brittannië, als een bijzonder gevaarlijk onderdeel van het bombardement. Terwijl de hele stad viel, groeide de vraag naar caravans. Veel caravans zorgden voor onderdak voor de duur van de oorlog.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, die kon terugkeren naar hun huizen. Degenen wier huizen werden vernietigd, bleven jarenlang in hun caravans wonen. In moeilijke en gevaarlijke tijden werden caravans een echte redding voor veel Britse gezinnen. Het feit dat bewoners een mobiele levensstijl konden leiden, stelde hen in staat om snel gevaarlijke plaatsen achter te laten, samen met al hun bezittingen. Wat velen heeft geholpen te overleven.

Tot slot wil ik alle huidige en toekomstige caravans een vredige lucht boven hun hoofd wensen. Immers, het is veel aangenamer sereen, liggend in een hangmat, om witte wolken te observeren in een heldere hemel, en geen vallende bommen.
Bekijk de video: Onderduiken in de oorlog. Het Klokhuis (Februari 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter