Hoe kies je een koelkast voor autotravel?

De kwestie van het behoud van producten, de mensheid is al meer dan duizend jaar in de war. In 2001 ontving Mohammed Bah Abba in Nigeria een Rolex Award van $ 100.000 voor de uitvinding van de "woestijnkoeler". Hij noemde zijn uitvinding Pot-in-Pot. Een kleine pot wordt in een grote pot geplaatst, de ruimte ertussen is gevuld met nat zand, de hele structuur is bedekt met een natte doek. Het water verdampt geleidelijk en neemt warmte van de inhoud van de binnenpot af, waarbij het wordt afgekoeld. De effectiviteit van zo'n koelkast is vrij hoog: de temperatuur daalt ten opzichte van de omgeving met 15-20 graden Celsius.

Autotoeristen en reizigers, evenals de rest, hebben een betrouwbaar apparaat nodig dat de levensduur van uw producten kan verlengen.

Soorten koelkasten

Volgens de koelmethode kunnen autokoelkasten worden onderverdeeld in: thermo-elektrisch, absorptie en compressor. Elk van deze koeleenheden heeft zijn eigen ontwerp, voor- en nadelen. Laten we elke optie in detail bekijken.

Thermo-elektrische koelkasten

De meest populaire oplossing bij gebruik in conventionele auto's, vanwege de lage kosten, de lichtheid en de eenvoud van het ontwerp.

Van geschiedenis

Jean-Charles Peltier, een horlogemaker en een experimentator uit Frankrijk in 1834, plaatste een druppel water tussen elektroden gemaakt van antimoon en bismut en startte er een elektrische stroom doorheen. Het effect trof hem - de drop is bevroren. Dit effect is genoemd naar de persoon die het heeft ontdekt - het Peltier-effect.

Werkingsprincipe

De basis van de thermo-elektrische koeleenheid is thermoelementen bestaande uit thermo-elektrische halfgeleiderwafels (Peltier-elementen). Bij toepassing in de koelmodus op de eenheid van directe elektrische stroom, worden de interne thermokoppels (die zich in de thermobox bevinden) afgekoeld en verwarmen de buitenste. Om de koelkast in de verwarmingsmodus te zetten, verandert u gewoon de polariteit (verander de richting van de stroom).

waardigheid

 • Eenvoud in ontwerp, lage kosten, gemak en betrouwbaarheid. Thermo-elektrische koelers hebben geen bewegende delen en geen stromend koelmiddel.
 • De mogelijkheid om in de koelmodus en in de verwarmingsmodus te werken.
 • Geen afhankelijkheid van de koelkast op de hellingshoek.
 • Gezien de compactheid van de koeleenheid, wordt deze meestal in het deksel van de thermische box geplaatst. Het deksel (met bedrading) is gemakkelijk afneembaar, waardoor het gemakkelijk is om de thermische box zelf onder stromend water te wassen zonder bang te hoeven zijn voor beschadiging van de elektrische onderdelen.

tekortkomingen

 • Thermische inertie. Thermo-elektrische koelkasten die lang de benodigde temperatuur hebben bereikt. Fabrikanten van dergelijke koelkasten schrijven dat ze alleen de koude of warme temperatuur van voedsel kunnen handhaven. Daarom moeten de producten, alvorens te reizen, worden gekoeld (verwarmd) in vertrouwde huishoudelijke apparaten en vervolgens in een thermo-elektrische koelkast worden geplaatst. Het gebruik van koude accumulatoren zal ook effectief zijn.
 • Oneconomisch. Vanwege het lage rendement (16-17%), het hoogste energieverbruik om acceptabele temperatuurindicatoren van alle soorten koelkasten te bereiken.

produktiviteit

De prestaties van een thermo-elektrische koeler in de koelmodus zijn meestal minder dan 20 ° C ten opzichte van de omgevingstemperatuur. In de verwarmingsmodus bereikt de temperatuur in de thermobox 50-60 ° C.

Stroombron

Elektriciteit. Spanning 12/24 of 220V.

toepassingsgebied

Vanwege de belangrijkste voordelen: lage kosten, gemak, eenvoud en betrouwbaarheid van thermo-elektrische koelkasten zijn beschikbaar en zeer nuttig voor elke eigenaar van een auto of vrachtwagen, evenals een bus.

Absorptie koelkasten

Van geschiedenis

Het principe van afkoeling door de absorptiemethode werd uitgevonden in 1858 door de Franse wetenschapper Ferdinand Carr. In 1922 werd het eerste werkmonster van een niet-gecomprimeerde koelkast gebouwd door studenten van de technologische universiteit in Stockholm. Aan het begin van de 20e eeuw bood Moskou de Eskimo-koeleenheid aan volgens het Carré-principe. Met grote afmetingen was het apparaat stil en veelzijdig. Paling, brandhout, alcohol en kerosine waren geschikt voor zijn werk. Eén werkingscyclus van een dergelijke koelkast maakte het mogelijk om 12 kg ijs te krijgen.

Werkingsprincipe

De naam impliceert dat de koeleenheid werkt volgens de absorptiemethode. Absorptie is een fysisch-chemisch proces voor het absorberen van een gasvormige substantie door een vloeistof of vaste stof. Het werkproces vindt namelijk plaats vanwege de circulatie en verdamping van het koelmiddel (ammoniak) in de vloeistof (hierna water). De samenstelling van water-ammoniakoplossing omvat: ammoniak NH3 (R717 koelmiddel), bidistilat van water (absorberend), natriumchromaat Na2CrO4 (inhibitor, voorkomt corrosie op de binnenoppervlakken van de buizen van de koeleenheid), waterstof (inert gas, noodzakelijk om de druk in het systeem gelijk te maken). De unit is gevuld met een water-ammoniakoplossing met een gewicht van 350-750 g, afhankelijk van het volume van de koelkast en waterstof onder een druk van 1,5 MPa. De ammoniakconcentratie in de oplossing is ongeveer 35%.
NH3 - waterstofnitride (ammoniak), een kleurloos gas met een sterke geur, dat buitengewoon oplosbaar is in water (in een verhouding van 1/700 bij 20 ° C). Onder standaardomstandigheden (temperatuur 25 ° C, druk 100 kPa) is het ammoniak kookpunt 33,35 ° C. Met een toename van de druk in het systeem (in dit geval 1,5 MPa) is het kookpunt (condensatie) ongeveer 45 ° C. Gebruik in plaats van ammoniak in koeleenheden ook: aceton, lithiumbromide-oplossing, acetyleen.

Vanuit de ontvanger komt de geconcentreerde ammoniakwateroplossing in de generator (ketel, ketel) terecht waar deze wordt verwarmd (met elke warmtebron) tot het kookpunt van de oplossing. Het kookpunt van ammoniak is aanzienlijk lager dan het kookpunt van water. Daarom verdampen geconcentreerde ammoniakdampen met een kleine hoeveelheid waterdamp de generator bij het verdampingsproces van een geconcentreerde oplossing (bij een temperatuur van ongeveer 170 ° C). Op weg naar de condensor gaat de geconcentreerde damp door een deflegmator (warmtewisselaar). Gedeeltelijke condensatie van geconcentreerde stoom vindt hier plaats. Het gevormde condensaat is een zwakke water-ammoniakoplossing die in de absorbeerder stroomt, gekoeld door de omgeving tot de temperatuur van het begin van de absorptie, en nog meer geconcentreerde dampen met ammoniak, door de scheider (extra scheiding van de zwak geconcentreerde oplossing van de verzadigde dampen) komen de condensor binnen, waar de ammoniak afkoelt en verwerft fase (gecondenseerd) met warmte. Komende uit de condensor, wordt vloeibare ammoniak gemengd met waterstof en komt de verdamper binnen via een dunne buis. Als gevolg van het mengen van waterstof in de verdamper, neemt de deeldruk van ammoniak af, wat leidt tot verdamping bij een negatieve temperatuur met de opname van extra energie (warmte) uit de koelkamer. De partiële druk van ammoniak in de condensor is gelijk aan de som van de partiële drukken van ammoniak en waterstof in de verdamper. Tegelijkertijd beïnvloedt de toevoeging van waterstof het kookpunt van ammoniak in de verdamper niet, omdat deze alleen wordt bepaald door de partiële druk van ammoniakdamp. Ammoniadamp die uit de verdamper komt, komt de absorber binnen, tegenovergesteld aan de zwak geconcentreerde gekoelde oplossing die uit de refluxcondensor komt, waar de zwak geconcentreerde oplossing wordt geabsorbeerd (geabsorbeerd) door de ammoniakdamp. Tegelijkertijd, terwijl de oplossing langs de absorber beweegt, wordt deze gekoeld en wordt een kleine hoeveelheid warmte in de omgeving afgegeven. De hoog geconcentreerde oplossing gevormd in de ontvanger, door middel van een warmtepomp, wordt in de generator gevoerd. De circulatie van de water-ammoniakoplossing wordt continu uitgevoerd terwijl de generator en de thermische pomp werken, verwarmd door een warmtebron. De rol van het zuiggedeelte wordt uitgevoerd door de absorber en de rol van het injectiedeel is de warmtepomp.

waardigheid

 • Eenvoud van ontwerp, geluidloosheid en duurzaamheid door gebrek aan bewegende elementen.
 • Autonomy. Mogelijkheid om te werken vanuit elke warmtebron (elektriciteit, gas).
 • Schudden en trillingen voor dergelijke koelkasten zijn niet schadelijk (binnen redelijke grenzen natuurlijk).

tekortkomingen

 • Niet-onderhoudbaarheid van de koeleenheid. Als er een drukverlaging is van de pijpleidingaansluiting en vervolgens lekkage van het koelmiddel - zal de koelkast niet helpen.
 • Verhoogd stroomverbruik. Het is noodzakelijk om het reservoir constant met het koelmiddel te verwarmen, zodat het koelproces niet stopt.
 • Klein rendement. Een deel van de verbruikte energie wordt onvermijdelijk omgezet in warmte op een condensator, die op straat moet worden gebracht. Om de koelingsefficiëntie te verbeteren, zijn er ook ventilatoren (koelers) geïnstalleerd die warmte uit de condensor verwijderen, die ook stroom nodig hebben. In alle eerlijkheid kunnen we zeggen dat u in de winter door het sluiten van de ventilatieroosters extra warmte uit de koelkast kunt ontvangen in de cabine.

 • Afhankelijkheid van de positie in de ruimte. Omdat het systeem geen mechanische pomp heeft, kan de afwijking van de horizon in de ruimte de werking van de koelkast aanzienlijk verminderen.
 • Lange uitgang tot bedrijfstemperatuurconditie. Als de koelkast nieuw is (of duidelijk goed werkt), voel je pas na 20 minuten de eerste tekenen in de vriezer. In de koelkast wordt de vereiste temperatuur na enkele uren vastgesteld. In oude koelkasten kan het de volgende dag gebeuren.

toepassingsgebied

Tegenwoordig hebben absorptiekoelkasten hun plaats op de markt veroverd en stevig vastgehouden. Vanwege hun eigenaardigheden, is hun toepassing ergens helemaal niet raadzaam, maar op andere plaatsen is het onvervreemdbaar.

Allereerst gaat het om koelkasten met gas als het gaat om autonomie (de afwezigheid van een constante spanning van 220V). En dit is alles dat gaat en drijft: campers, caravans, lange afstandsvrachtwagens, bussen, woonboten, boten, boten, jachten.

Ook worden dergelijke koelkasten stationair gebruikt in omstandigheden van volledige afwezigheid van elektriciteit. Door de geruisloosheid zijn absorptiekoelkasten wijd verspreid als minibars en minikoelkasten in hotel- en hotelkamers.

Gebruiksvoorwaarden

Absorptiekoelkasten kunnen zowel van elektriciteit als van gas werken. In de ketel van de koeleenheid zijn er twee verwarmingselementen, voor 12 V en voor 220 V. Het vermogen van verwarmingselementen is meestal hetzelfde en is ongeveer 100 watt. Een 220V verwarmingselement houdt in dat de koelkast in een stationaire omgeving wordt gebruikt wanneer deze is aangesloten op een extern 220V-netwerk.Een 12V verwarmingselement wordt alleen onderweg gebruikt, wanneer het niet mogelijk is om een ​​externe 220V aan te sluiten, en het is niet veilig om onderweg gas te gebruiken. Als dit een camper is, wordt de spanning geleverd door de interne batterij. Als u een caravan heeft, komt de stroom naar de koelkast uit de accu van het trekkende voertuig. Het mistlampje moet zich op de tractor bevinden als de connector van de tractor een 7-polige pen is. In de 13-polige connector voor de koelkast is een afzonderlijk contact aanwezig en is niets extra vereist. De thermostaatknop (van 1 tot 7) stelt de vereiste temperatuur in de koelkast in.
De werking van de koelkast op gas impliceert volledige autonomie en onafhankelijkheid van elektriciteit. Bij moderne modellen met ingebouwde elektronica wordt de werking van het gas met één knop geactiveerd. In oudere versies van gaskoelkasten moeten vaardigheden en vaardigheden worden gestart. Voor de eerste start is het noodzakelijk om de gasfles te openen, de knop van de gasregelaar "van u af te verdrinken", wacht ongeveer 10 seconden. en begin met het voeden van de vonk. De vonk kan worden geleverd door een mechanische piëzo-knop of een elektrische piëzo-ontsteking. In het eerste geval, als u de deur van de koelkast opent, ziet u in het midden aan de linkerkant een klein kijkvenster waarin u visueel kunt controleren op de aanwezigheid van een vonk en een vlam.


Het is noodzakelijk om de gasregelaar in de verzonken positie te houden en tegelijkertijd een vonk te geven totdat een blauwe vlam in het venster oplicht. Daarna moet de gasregelaar nog 5 seconden verzonken blijven, zodat de gasregelklep zou werken. In plaats van het kijkvenster wordt op sommige modellen een pijlindicator gebruikt. Het bevindt zich op het gemeenschappelijke bedieningspaneel van de koelkast. Wanneer een vlam wordt ontstoken, verandert de verticale pijl soepel van links naar rechts (van wit naar groen). Als een elektrische piëzo-ontsteking in de koelkast wordt gebruikt, wordt de vlam op een andere manier gedetecteerd. Het is noodzakelijk om de contactschakelaar in te schakelen. Zijn werk zal worden bepaald door de knipperende lamp erin met karakteristieke klikken. Tegelijkertijd is het ook noodzakelijk om de gasregelaar verzonken te houden. Zodra het lampje op het contactslot stopt met knipperen en klikken stopt, is dit een teken dat de vlam in de koelkast met succes is ontstoken. Maar haast u niet om de gasregelaar onmiddellijk vrij te geven - 5 seconden. voor aansturing van de gasregelklep zijn ook nodig. Na een succesvolle start van de koelkast met dezelfde regelaar (of naast de staande handgreep), kunt u de vlam omhoog of omlaag schakelen. Hoe krachtiger de vlam van de brander, hoe lager de temperatuur in de koelkast.

Mogelijke storingen en methoden voor hun eliminatie

Werkt niet op elektriciteit (12 of 220V). Het is noodzakelijk om te controleren of er elektriciteit is (controleer de stekkers, zekeringen, meet de spanningstester aan de ingang van de koelkast). Als er spanning is, werken de schakelaars goed, maar de condensor of de boiler van de koelkast is koud - de verwarmingselementen zijn mogelijk defect (12 of 220V). Verwarmer moet worden vervangen. Deze items kunnen worden besteld via de winkel Retrailer.

Werkt niet op gas. Bij het zoeken naar de oorzaak en eliminatie van een dergelijke storing, moet u logisch handelen. Voor ontsteking en verbranding van gas is het noodzakelijk:

 • gas
 • vonk
 • Lucht (zuurstof)
 • De output van koolstofdioxide en koolmonoxide

1. Controleer of er gas in het systeem zit en of het brandbaar is. Het eenvoudigste is om de kachel aan te steken om te koken. De eerste lancering van de koelkast, zelfs in aanwezigheid van gas, is altijd lang, en vooral als u de cilinder verwisselde en er lucht in de gasleiding kwam.

2. Controleer of er een vonk is. Met een mechanische piëzo-vonk kan de vonk in het kijkvenster worden gecontroleerd. Wanneer de elektrische ontsteking aan staat, wordt de vonk bepaald door het karakteristieke knipperen en knipperen van de gloeilamp van de ontstekingsschakelaar. Als er geen vonk is:

 • Een breuk in de bedrading of verbinding tussen de bougies en de elektrode in de brander is mogelijk. Het is noodzakelijk om de koelkast te verwijderen en zorgvuldig de bedrading en de aansluitingen te onderzoeken.
 • Geen goede piezo. Het is noodzakelijk om de kaars te verwijderen en de vonk op een metalen voorwerp visueel te controleren. In plaats van de originele kaars om te testen, kunt u piëzo-elektrische ontsteking van een conventionele aansteker gebruiken.
 • In het geval van elektrische ontsteking wanneer de vonk niet werkt, zijn zowel slecht contact van de draad en elektrode als uitval van de piëzo-ontstekingseenheid mogelijk. In moderne koelkasten bevindt de elektronische besturingskaart zich achter de koelkast, tegenover het bovenste ventilatierooster. Elke keer dat je je camper (caravan) wast, komt er onvermijdelijk water bij, wat leidt tot het falen van zo'n plank. In de regel is een dergelijke vergoeding niet onderworpen aan reparatie. U kunt een PCB of elektrische ontsteking kopen in onze Retrailer-winkel.

3. Er is een bewezen gas en er is een vonk.Er is geen vlam. Gas ruikt niet. Het is noodzakelijk om de brander te verwijderen en schoon te maken. Bij de ingang van de gasbuis naar de brander zit een gasstraal. Het is een "plaat" met een gekalibreerd gat, dat met de tijd verstopt kan raken met stof. Na het mondstuk is er een boring in de brander om het gas af te geven, dat ook kan worden verstopt met stof, vuil en roet. Het is noodzakelijk om deze gaten grondig te spoelen met een compressor.
Waarschuwing! De gasstraal mag alleen met een compressor worden uitgeblazen of met een tandenborstel worden geborsteld. Wanneer u probeert het gat schoon te maken met een metalen naald, kan de jet eenvoudig onbruikbaar worden gemaakt. Als dit gebeurt, verandert het alleen met de brander in onze Retrailer-winkel.

4. Er is een bewezen gas en er is een vonk. Er is geen vlam. Gas ruikt. Gas kan ontsnappen uit de zijopening (luchtinlaat) na de jet, maar niet uit de branderpoort. Het is noodzakelijk om de hierboven beschreven acties te doen.

5. Er is een bewezen gas en er is een vonk. De vlam brandt niet uit de vonk van de piëzo-ontsteking, maar hij brandt als u een open vlam (lichter) naar de brander brengt. Er is een blokkering in het brandergat. De blokkering blokkeert de gasuitlaat naar de brander niet volledig, maar beperkt deze aanzienlijk. De sterkte van de vonk is niet genoeg om zo'n kleine hoeveelheid uitlaatgas in brand te steken. Wanneer een open vlam wordt aangeboden aan de brander, verschijnt extra stuwkracht, die bijdraagt ​​aan het verbranden van de brander. Het is noodzakelijk om de hierboven beschreven handelingen uit te voeren.

6. Er is een bewezen gas en er is een vonk. Er is geen vlam. Gas ruikt. Of de vlam ontsteekt en gaat dan uit. Waarschijnlijk verstopt met roet- en vuilmonoxide-onttrekkingstijden. Dientengevolge - het gebrek aan tractie. Het is noodzakelijk om de koelkast te verwijderen en de pijpleiding volledig te reinigen.

7. De vlam licht op wanneer de regelaar is verzonken en wanneer deze wordt vrijgegeven, zelfs na een lange tijd, gaat deze uit. Gassensor en / of gasregelklep is defect.

8. Alles werkt, maar niets werkt. De ketel en condensor zijn warm, maar er is geen koeling in de koelkamer. Als niet alleen de ketel en de condensor warm zijn, maar de koelkast zelf ook op een oven lijkt, en als de koelkast ondersteboven wordt gedraaid, trilt nergens iets, het resultaat is droevig - ergens in de pijplas was er een spleet waardoor de koeleenheid de nodige druk verloor, en misschien lekte de volledige ammoniakoplossing. Zo'n koelkast is niet meer te repareren. Als de koelkamer niet opwarmt en bij het omdraaien hoor, wordt de aanwezigheid van vloeistof in het aggregaat bepaald - alles is niet zo slecht.
Het probleem met absorptiekoelkasten is de vorming van ammoniakkristallen en waterstof "bubbels" in de pijplijn als gevolg van temperatuurveranderingen, lange inactiviteit, evenals metaaldeeltjes als gevolg van corrosie, waardoor het moeilijk / onmogelijk wordt voor de vloeistof om zich rond het circuit te verplaatsen. Het is noodzakelijk om de koelkast ondersteboven te houden en hem een ​​half uur te laten staan, zodat alle vloeistof uit de afscheider door de leiding gaat en naar de ketel zakt. De vloeistof verzamelt op zijn pad alle kristallen, waterstofstoppen en ander vuil. Hierna moet de koelkast in zijn oorspronkelijke positie worden teruggezet, wacht tot alle vloeistof naar beneden is gesprongen en schakel deze onmiddellijk in van een warmtebron. Het is zeer waarschijnlijk dat u na deze absorptie koelkast meer dan een jaar van dienst zal zijn.
Voor de preventie en de nadering van de oude koelkast naar fabrieksnummers raadt Retrailer aan om aan het begin van elk seizoen een dergelijk acrobatisch nummer met een gaskoelkast te maken. Als uw koelkast niet meer helpt, hebben wij altijd de werknemers van de gebruikte koelkasten voor koelingopname die u tegen een betaalbare prijs kunt kopen.

Compressor koelkasten

Werkingsprincipe

De koeling vindt plaats als gevolg van de circulatie van het koelmiddel (meestal freon), dat wordt geleverd door de compressor. Tijdens de circulatie verandert het koelmiddel van fysische toestand van vloeibaar naar gasvormig. Koeling koeling koeling vindt plaats wanneer vloeibaar koelmiddel in de verdamper wordt gekookt.

waardigheid

 • Hogere efficiëntie. Het verschil is vooral merkbaar in de zuidelijke regio's van Rusland, wanneer de buitentemperatuur hoger is dan 30 ° C.
 • Het meest rendabel door specifiek energieverbruik. De compressor werkt niet altijd, maar alleen als dat nodig is.
 • Geen afhankelijkheid van werk op de positie in de ruimte.
 • Onderhoudbaarheid. Het is mogelijk om een ​​drukloze radiator te solderen met een daaropvolgende koelmiddelvulling bij een gespecialiseerde service, evenals de compressor te vervangen.
 • Snel en efficiënt naar de werkmodus.

tekortkomingen

 • Minus alle compressorapparaten - de compressor verbruikt een startstroom van drie keer de werkende, wat een gepast rendement van uw autonome elektrische systeem vereist. Als uw camper constant is aangesloten op een extern 220V-netwerk, kan deze functie worden verwaarloosd.
 • Geen autonomie. Niet in staat om op gas te werken in afwezigheid van elektriciteit.
 • De complexiteit van het ontwerp. Er zijn bewegende delen. Hiervan en een grote kans op uitval.
 • Gevoelig voor spanningsdalingen in het netwerk.
 • De koeleenheid met een zeer vloeibaar koelmiddel is tijdens het bewegen gevoelig voor trillingen en schokbelastingen.
 • Blijft werken als u niet meer dan 30 ° kantelt.

toepassingsgebied

Compressor koelkasten (diepvriezers) vanwege hun prestaties en efficiëntie vandaag de dag zijn de meest voorkomende. Thuis en op het werk. Ook beschikbare modellen van compressor koelkasten voor campers, boten en jachten van het bedrijf Dometic / Waeco, die u kunt kopen in onze winkel Retrailer.

produktiviteit

Compressor-koelkasten (diepvriezers) werken met een constante temperatuur in de gekoelde kamer van + 4 ° C tot - 18 ° C.

Stroombron

Elektriciteit. Voltage: 12/24 / 220V.

Bekijk de video: Inbouwkoelkast kiezen - Hoe kiezen? - Advies (Februari 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter