Hoe werkt een gaskoelkast in een stacaravan?

Er is een hele soort koelkast (zowel auto als huishoudelijk apparaat) genaamd absorptiekoelkasten. Absorptie is het proces van het absorberen van koelmiddeldamp dat in de verdamper is gevormd door een vaste of vloeibare absorber (in ons geval is de absorbeerder water). Het koelmiddel in absorptiekoelkasten is ammoniak. Met andere woorden, ammoniakdampen worden geabsorbeerd door water en vormen een ammoniak-wateroplossing. De verdamper zelf bevindt zich in het koelgedeelte en de koeleenheid bevindt zich aan de achterkant van de koelkast. Aardgas in deze koelkast dient alleen om de ammoniak-wateroplossing in de generator (ketel) tot het kookpunt te verwarmen. Ammoniak kookpunt (tbalen -33.35 ° C) ligt aanzienlijk onder het kookpunt van water en bij het verdampen van de oplossing uit de ketel, concentreren geconcentreerde ammoniakdampen met een kleine hoeveelheid water de condensor in.

Sterk geconcentreerde vloeibare ammoniak uit een condensor komt de verdamper binnen, waar het kookt op een negatieve temperatuur en de verdampingsplaten afkoelt. Op deze manier wordt het koel- en vriescompartiment in de koelkast gekoeld.
Een zwakke oplossing van de ketel stroomt in de absorber, waar het wordt gekoeld door de omgeving vóór het begin van de absorptietemperatuur. Ammoniadamp die uit de verdamper komt, wordt ook naar de absorber gevoerd in de tegenovergestelde richting van de gekoelde, zwak geconcentreerde oplossing. In de absorbeerder vindt het proces van absorptie (absorptie) van ammoniakdampen door een zwakke oplossing plaats. In dit geval komt er een bepaalde hoeveelheid warmte vrij, die via de ventilatieroosters in de wand van de camper achter de koelkast in de omgeving wordt geloosd.

Trouwens, in het winterseizoen kunnen deze roosters worden afgesloten met speciale pluggen of eenvoudig worden afgesloten met tape en zo niet alleen de stroom koude lucht in de camper blokkeren, maar ook hulp krijgen voor uw Truma.

Absorptiecyclus

De geconcentreerde ammoniakoplossing die in de absorber wordt gevormd, wordt door een warmtepomp in een generator (ketel) geleid. De circulatie van ammoniumwateroplossing vindt continu plaats, terwijl de ketel en de warmtepomp worden verwarmd. Dus, in absorptiekoelmachines, wordt de rol van het zuiggedeelte van een mechanische compressor uitgevoerd door de absorbeerder en het drukdeel door de warmtepomp.

Laten we het samenvatten. De koeleenheid bestaat uit verschillende hoofdonderdelen:
Generator (ketel). Produceert ammoniakdamp en verhoogt een zwakke oplossing voor de hoogte van de afvoer in de absorber.
Condensor. Condenseert ammoniakdampen, waardoor de damp sterk geconcentreerd is.
Heater. Produceert verwarmende ammoniumwateroplossing in de generator.
Absorber. Waar ammoniakdampen worden geabsorbeerd door water (absorptie).
Verdamper. Verdampt vloeibare ammoniak met warmteafvoer.

Alle elementen zijn met elkaar verbonden door naadloze buizen door middel van gaslassen.

De absorberkachel kan zowel werken met elektriciteit als met elke vorm van brandbare brandstof: benzine, gas of, in het slechtste geval, brandhout (in Afrika worden zelfs koelkasten gebruikt die worden gevoed door de hitte van de zon!). De essentie verandert niet. Het is belangrijk dat de water-ammoniakoplossing wordt verwarmd (en het is niet belangrijk met wat) en in de koeleenheid circuleert. Constante verdamping van ammoniak uit de oplossing en de daaropvolgende oplossing in water zorgt voor warmteafvoer uit de koelkamer, namelijk, het directe doel van de koelkast is om uw producten te koelen!

Gas koelkast

Koelkasten geïnstalleerd in stacaravans kunnen werken op propaan (aardgas) of elektriciteit, met een spanning van 12V / 220V.

Bekijk de video: Uitleg Dometic koelkast in een caravan (Februari 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter