Wat te doen als het niet brandt?

Koolwaterstoftijden, namelijk propaan / butaan, spelen een vitale rol bij caravans. Namelijk, een kachel, een ketel, een koelkast, een kookplaat, een oven, minder vaak lampen en zelfs een toilet werk van het gas in de caravan. Vroeg of laat wordt elke caravan geconfronteerd met een probleem dat "niet branden" wordt genoemd met een van de bovengenoemde apparaten. Voordat je de telefoon pakt en in rep en roer Retrailer belt, kun je jezelf waarschijnlijk wel vinden en, in elk geval in de helft van de gevallen, het probleem zelf oplossen.

In dit artikel zullen we de veelvuldige storingen en methoden voor hun eliminatie onderzoeken aan de hand van het voorbeeld van de populaire gastoestellen die worden gebruikt in caravans en campers.

Uitgaande van natuurkunde, scheikunde en andere wetten van het universum, moet aan 4 voorwaarden worden voldaan voor het verbranden van iets in een afgesloten ruimte:

 1. brandstof;
 2. vonk;
 3. zuurstof;
 4. koolmonoxide vrijgave.

De afwezigheid van een van deze 4 factoren leidt tot de onmogelijkheid van branden. Als meer to the point, dan algemene tips voor alle gasapparaten in campers:

 1. Brandstof in caravans is gas (propaan / butaan). Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat er gas in de cilinder zit, of het brandbaar is (werken andere apparaten met dit gas). Het is noodzakelijk om alle afsluiters te openen. Namelijk, de klep op de cilinder, de kranen in de gasverdelers binnenshuis (meestal onder de gootsteen);
 2. Controleer visueel (door het kijkvenster) of naar het oor (tijdens automatische ontsteking) als er een vonk op de brander komt;
 3. en 4. Zonder luchttoegang en verwijdering van koolmonoxidegassen is het verbrandingsproces niet mogelijk. Controleer alle luchtinlaten en uitlaatpijpen op vreemde voorwerpen (vuil).

Beschouw de punten over voorbeelden van specifieke gastoestellen:

Gasverwarmer Truma 3002, 3004, 5002, 5004, Carver

 1. Tijdens actieve werking verstopt de hoofdgasklepverdeler onvermijdelijk met stof. Dit betekent niet dat de distributeur moet worden vervangen. Het moet gewoon uit elkaar worden gehaald en worden doorgeblazen;
 2. Een vonk wordt naar de kachel gevoerd door middel van een piëzo-knop of een automatische ontstekingseenheid. Als er geen vonk in het observatievenster van de vonkenradiator zit, kan dit een defect aan de knop / eenheid zelf zijn of de afwezigheid van een goed contact tussen de stroomkabel en de knop / eenheid. Als er water of sneeuw op de brander komt via de uitlaatpijp, kan een vonk in het lichaam worden geprikt, niet op de plaats van de brander. Dit wordt alleen gecorrigeerd door de brander te drogen;
 3. Lucht voor verbranding wordt van onderaf, onder de vloer van de caravan, afgenomen. Wanneer u op modderige wegen werkt, kan deze mogelijk verstopt raken met modder / sneeuw. De luchtinlaat moet worden schoongemaakt.
 4. Aan het einde van de uitlaatpijp op het dak van het huis op wielen geïnstalleerd (zo niet, zorg ervoor dat u installeert) schimmel. Het beschermt de pijp tegen vallen van verschillende soorten vuilnis, maar het is praktisch machteloos tegen sneeuw. Als de sneeuwkap op het dak van de camper de uitlaatschimmel volledig heeft gesloten (is het de moeite waard om te zeggen dat de verwarming in dit geval niet werkt), dan zal het eenvoudigweg niet helpen de sneeuw rond de schimmel op te ruimen. De sneeuw is al in de pijp geraakt. Om te voorkomen dat de sneeuw de leiding schoonmaakt, raden we aan eerst de buis los te koppelen van de verwarming, dan de schimmel los te schroeven en de uitlaatpijp uit de sneeuw te verwijderen. Om een ​​dergelijke procedure te voorkomen, wordt aangeraden om de schimmel van tevoren af ​​te dekken met een goed gesloten omhulsel dat voorkomt dat er sneeuw binnendringt.

Gasketel Truma B10 / B14, Carver Cascade 2

 1. Het laatste apparaat dat spontane gasdoorgang in de brander voorkomt, is een elektromagnetische klep. Na verloop van tijd kan het anker van een dergelijke klep in elke positie verzuren. Vervanging is hier vereist;
 2. De vonk in de ketelbrander wordt automatisch gegenereerd en de aanwezigheid ervan kan alleen op gehoor worden bepaald aan de hand van het karakteristieke "klapperen" in de ketel. Als bij het aanzetten van de ketel niet alleen een vonk hoorbaar is, maar de LED op het bedieningspaneel niet groen oplicht, moet u de 12V-toevoer naar de ketel van de accu en de hoofdzekering van de ketel controleren (onder de kunststof afdekking op de ketellichaam);
 3. en 4. Luchtinlaat en ketelafvoer worden gecombineerd en op de zijwand van de caravan geplaatst. In de transportstand wordt bovenop de aanzuig- en uitlaatroosters een dove kledingkast gedragen, zodat vuil, vuil en sneeuw tijdens het rijden niet op de brander vallen. Natuurlijk moet de koffer in de parkeerstand worden verwijderd. Als de door u gekochte caravan al zonder zo'n koffer was, controleer dan de brander door het rooster op de aanwezigheid van vuil en andere vreemde voorwerpen.

Absorptiekoelkast Electrolux, Dometic, Thetford

 1. De gasklepverdeler van de koelkast bevindt zich op het bovenste bedieningspaneel. Wat zou hij het stof verstoppen en het vuil werd niet opgemerkt. Wat niet gezegd kan worden over de brander, die door middel van het onderste toevoer-ventilatierooster open staat voor alle winden, evenals roet en schaal, die erop wordt gestort vanuit de ventilatiepijp-warmtewisselaar. Eerste hulp: verwijder het onderste aanvoerrooster buiten de caravan en blaas de brander door een ronde zijopening (waar gas wordt vermengd met lucht) erin met een auto-compressor met een mondstuk met kleine diameter.
 2. Net als bij de Truma gaskachel kan de vonk worden geleverd door een piëzo-knop of een automatische ontsteking. Bij gebruik van piëzo-knoppen wordt de vonk en de vlam visueel bestuurd door een kijkvenster in de koelkamer. Bij gebruik van de ontstekingsunit wordt de vonkbediening uitgevoerd op het gehoor en visueel, door het knipperen van de rode LED op de aan / uit-knop.
 3. De luchtinlaat wordt uitgevoerd door het onderste ventilatierooster of door de vloer van de aanhanger (Scandinavische versie). U moet het rooster en de ruimte achter het rooster controleren op de aanwezigheid van vreemde objecten en puin. Het rooster voor de winter kan worden afgesloten met een winterstop. In dit geval zal er niet voldoende luchtstroom in de brander zijn.
 4. De output van koolmonoxide wordt uitgevoerd via een apart compartiment in het ventilatierooster aan de bovenzijde of een aparte schimmel op het dak (Scandinavische versie). Al deze ventilatieopeningen moeten schoon zijn.

Hob Cramer, Dometic, SMEV

 1. Elk van de branders heeft zijn eigen gasverdeelklep. Ze veroorzaken geen klachten op het werk, nooit zwerfvuil. Er kan een verstopping zijn op de uitlaten van de branders zelf, maar in de regel werken de meeste uitgangen van de branders altijd;
 2. In Europese caravans (met uitzondering van het VK) van de jaren 00 en 90 was er helemaal geen piezo-ontsteker. De elementen die naast elke brander steken, die de meeste beginnende caravaners als piëzo-elektrische elektroden waarnemen, zijn niets meer dan thermokoppels van het gasregelsysteem;
 3. Niet relevant, tenzij je in de ruimte bent;
 4. In de regel bevindt zich boven de kookplaat een afzuigkap met een ventilator en een naar het dak gericht mondstuk dat eindigt op een schimmel. Gasbranders op de kookplaat zijn geweldig en branden zonder uitlaat, waardoor reuzel wordt verrijkt met koolmonoxidegas, wat niet goed is voor de gezondheid. Daarom is het wenselijk om de afzuigkap bij elke bereiding op te nemen.

Bekijk de video: Brand? Dat overkomt mij niet! Toch? (Februari 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter