Boiler Carver Cascade 2. Beschrijving en werkingsprincipe

In het VK zijn gasketels voor het verwarmen van Carver Cascade 2-water bijzonder populair geweest bij fabrikanten van zomerhuisjes in de periode van 1983 tot heden.In 1990 werd de gemoderniseerde versie van Carver Cascade Rapide vrijgegeven.

Opgemerkt moet worden dat dergelijke ketels ook zijn geïnstalleerd op hun caravans door de Nederlandse fabrikanten Kip en Avento. Zelden is een privé geïnstalleerde Carver-ketel ook te vinden op Duitse aanhangwagens.

Wat de technische kant betreft, zijn Carver-ketels vrij eenvoudig en betrouwbaar. Er zijn verschillende modificaties van de ketel: gas (Carver Cascade 2, Carver Cascade Rapide) of gas en elektrisch (Carver Cascade 2GE en Carver Cascade Rapide GE).

Technische specificaties

 • Capaciteit watertank - 9 liter
 • Algemene afmetingen:
  • 550 * 236 mm (Carver Cascade 2 GE en Rapide GE)
  • 540 * 236 mm (Carver Cascade 2 en Rapid)
 • De grootte van de uitsparing onder de ketel in de muur van de aanhangwagen - 240 * 212 mm
 • Bedrijfstemperatuurbereik:
  • 50-70 ° C - voor een gasbrander (instelbare thermostaat), 70 ° C - in de Rapid en Rapid GE-versies (niet instelbaar)
  • 70 ° C - voor elektrische PETN (niet instelbaar)
 • De snelheid van koelwater in de tank - 3 ° C per uur
 • Stroomvoorziening:
  • 12V - voor een gasbrander
  • 220-240V, 50Hz - voor elektrisch verwarmingselement
 • power:
  • 1200 W - voor een gasbrander
  • 660 W - voor elektrische tena (830 W - voor het Rapid GE-model)
 • Druk in de gasleiding:
  • Propaan - 37 mbar
  • Bhutan - 28 mbar
 • Waterleidingdruk - 1,4 Bar (20 p.s.i.)
 • veiligheid:
  • Waterdrukontlastventiel boven 3 bar (voor de Rapid en Rapid GE-versies - 2,5 bar)
  • 96 ° C zekering geïnstalleerd in de ventilatie van een gasbrander
  • Thermostaat 85 ° C met beschermende plug (rode knop) voor elektrisch verwarmingselement
 • gewicht:
  • 5,64 kg. - leeg
  • 14.65 kg. - vol

Raadpleeg de documentatiesectie voor meer informatie over functies en installatie.

Werkingsprincipe

De gasbrander wordt geregeld door een elektrische schakelaar, die via een speciale draad is verbonden met het elektrische circuit van de gasbrander. Ook van de switch vertrekken 2 draden naar een externe voedingsbron 12V. De schakelaar heeft 2 standen (aan / uit) en 3 LED's. Na het indrukken van de schakelaar naar de "aan" positie, licht de groene LED op. Het systeem levert een vonk aan de brander met een externe spanning van 12V en opent ook de gastoevoer naar de brander met behulp van een elektromagnetisch ventiel.

Als om wat voor reden dan ook (geen vonk of gas) het niet mogelijk is om het gas binnen 5 seconden te ontsteken, sluit het systeem automatisch de gasleiding af en stopt het met het toevoeren van de vonk aan de brander. Op de schakelaar gaat samen met de groene LED rood branden. De vlamdetectiefactor is de verandering in het potentiaalverschil met de ontstoken vlam. Het potentiële verschil in vroege versies van Carver Cascade 2 meet de tweede (langere) elektrode, waarop een vonk van een zendelektrode raakt bij ontsteking. In latere versies van de Carver Cascade Rapid is deze functie toegewezen aan de eerste elektrode (de tweede elektrode ontbreekt).

Pogingen om te starten kunnen worden herhaald door de schakelaar naar de "uit" -positie te verplaatsen en vervolgens weer "in te schakelen". Als de brander met succes start, blijft de groene LED op de schakelaar staan. Dit betekent dat de brander is gestart en aan het opwarmen is. Een gele (uiterst rechts) LED op het bedieningspaneel geeft een laag voltage (minder dan 12V) in het externe netwerk aan. In dit geval start de ketel niet.

Wanneer de maximale verwarmingstemperatuur is bereikt, schakelt de ingebouwde thermostaat via het brandermagneetventiel de gastoevoer uit, de groene LED gaat uit. Wanneer het water afkoelt, en precies zoals bij het openen van de kraan en het begin van het gebruik, reageert de thermostaat op een temperatuurdaling en wordt het proces van starten en verwarmen opnieuw herhaald.

Zoals u kunt zien, is het proces om water te verwarmen volledig automatisch. U hoeft de schakelaar slechts eenmaal in te schakelen, de gasboiler voert de rest van het werk voor u uit. Het bijwerken van het water in de boiler is ook automatisch. Wanneer de klep wordt geopend, sluit de elektrische schakelaar (of de drukschakelaar afhankelijk van het systeem), schakelt de waterpomp in en levert water uit de tank aan de onderste inlaat van de ketel. Koud water duwt heet water uit de bovenste uitlaat die naar de kraan gaat.

In de verbeterde versie van Carver Cascade Rapid wordt een ander schakellichaam gebruikt, maar de functies met controlelampen blijven hetzelfde.

Beschrijving van het gasbranderapparaat

Gasbrander bestaat uit:

 • Metalen basisbrander
 • Magneetventiel en gasmondstuk
 • thermostaat
 • Vonk toevoerelektrode
 • Ontstekingsgevoelige elektrode (langer)
 • Printplaat en ontsteking

Het principe van de werking van de thermostaat

Dit type thermostaat maakt gebruik van een bimetaalplaat met hysterese. Wanneer de temperatuur verandert, buigt de plaat in de juiste richting. Maar een soepele bocht is niet genoeg om elektrisch contact te laten werken. Daarom heeft de plaat een middengedeelte in de veer, dat bij het naderen van het moment van werken extra mechanische energie van de gespannen "veer" geeft. Dit leidt tot een scherpe (correcte) aansturing van het elektrische contact. Elektrische contactors met hysteresis hebben ook een betere weerstand tegen trillingen. Als er geen hysterese was, zou het elektrische contact bij een temperatuur dichtbij de vereiste reactietemperatuur constant spontaan sluiten en openen.

Deze thermostaat heeft ook een rode afstelring, waarmee u de buighoek van de plaat mechanisch kunt wijzigen. Hiermee kunt u de temperatuur van de thermostaat in het bereik van 50-70 ° C veranderen. In een latere wijziging van de Carver Cascade Rapide en Rapid GE thermostaat aanpassing ontbreekt en de reactietemperatuur is vastgesteld op 70 ° C. De thermostaat wordt geïnstalleerd in een speciale nis in de metalen voet van de ketel en warmt op als het verwarmingselement wordt opgewarmd.

Verwarmingselement

Het verwarmingselement is een ronde metalen staaf met een diameter van 12 mm, die aan één uiteinde in de verwarmingszone van de gasbrander wordt geschroefd en warmte over de hele lengte van de tank met water verdeelt. Aan het andere uiteinde is het verwarmingselement verbonden met de achterkant van de tank met een moer, waardoor ook de rol van een verbindingselement van de basis van de ketel en de watertank wordt vervuld.

Elektreichsky TEN

Elektrische kachels bevinden zich achter de ketel op Carver Cascade 2 GE en Carver Cascade Rapid GE-modellen. Ketels met verwarmingselementen kunnen eenvoudig worden onderscheiden door een uitstekende witte kunststof kast achter de ketel.

Het wordt ingeschakeld door een afzonderlijke schakelaar, meestal gelegen in een aparte witte vierkante behuizing.

De kachel heeft een ingebouwde thermostaat voor de temperatuur van de uitschakeling van het verwarmingselement - 70 ° C. In het geval dat de thermostaat uitvalt, is een tweede thermostaat voorzien, met een reactietemperatuur van 85 ° C en een rode knockout-stekker. De stop zal eruit slaan totdat de defecte hoofdthermostaat is vervangen.

Gelijktijdig inschakelen van de gasbrander en verwarmingselement voor snelle waterverwarming is mogelijk, maar na het bereiken van 70 ° C moet een van de verwarmingsapparaten worden uitgeschakeld. Thermostaten op beide apparaten zijn ingesteld op een uitschakeltemperatuur van 70 ° C, maar rekening houdend met technische fouten, zal een van de thermostaten iets eerder werken en de andere iets later. Dit zal leiden tot permanente uitschakeling en een van de verwarmingsapparaten inschakelen, wat niet bijdraagt ​​aan de efficiëntie van de ketel.

De metalen capaciteit van de ketel voor betere thermische isolatie is bedekt met een schuimbehuizing.

Beveiliging en veiligheid elementen

Wanneer de gasbrander in bedrijf is, wordt de temperatuur geregeld door een thermostaat. Als het niet lukt, begint het water in de tank te koken. Wanneer kokend water in de tank geen overmatige druk uitoefent, die zal worden ontlast door een speciale drukklep.

Wanneer het water uit de ketel kookt, zal een in het ketellichaam boven de brander ingebouwde lont in de behuizing komen. Het is gemaakt van staal met een gat in het midden, dat is gevuld met laagsmeltende metalen (tin).

Wanneer de temperatuur 220 ° C bereikt smelt de tinkern, waardoor een doorgaand gat in de tank wordt geopend, wat ook zal bijdragen aan een verlaging van de druk en temperatuur in de tank.

Demontage van de ketel

1. Het is noodzakelijk om de 4 schroeven op de beschermende witte afdekking buiten de ketel los te draaien en te verwijderen.

2. Draai de 2 schroeven los en verwijder de beschermende stalen plaat.

3. Draai de 2 schroeven in de rechter benedenhoek los, bevestig de gasbrandereenheid op het ketellichaam en verwijder de brander.

Repair. Vervangen. Reserveonderdelen

Grotendeels zijn Carver Cascade-ketels zeer betrouwbaar. Het moeilijkste onderdeel in het systeem is een blok met een elektronische printplaat, een brander, een thermostaat en een magneetventiel.

Van frequente problemen:

De vlam licht op en gaat onmiddellijk uit. Reden: het systeem "voelt" de vlam niet, dus na 5 seconden schakelt het de gastoevoer door het magneetventiel uit. Het probleem is een slechte bedrading. Het is noodzakelijk om de aansluitklemmen van de draad die zich van de elektroden naar de spoel (ontstekingseenheid) uitstrekt, te controleren en schoon te maken, evenals de verbindingen met aarde te controleren.

Depressurisatietank. Het verbindende deel van de tank met het ketellichaam is de staaf. Vanwege de effecten van corrosie, op de kruispunten van de elementen, kan het metaal van de staaf afnemen tot 0.

Een mogelijke reparatiemethode wordt beschreven in het artikel "Vervangen van de stang op Carver Cascade 2".

Laat de plastic stop leeglopen. Als het gedurende een lange tijd niet wordt losgeschroefd, zal de plaque die wordt gevormd door de constante verwarming van het water niet toestaan ​​dat de plug gemakkelijk losschiet en hoogstwaarschijnlijk de draad vernietigt.

Thermostaat TENA. Soms kan het mislukken.

Beschermende en decoratieve buitenlaag. Gemaakt van wit plastic. Omdat de afdekking zich aan de buitenkant van de aanhangwagen bevindt, is deze het meest gevoelig voor vernietiging door externe factoren.

Deze en andere details die u kunt kopen of bestellen in onze winkel Retrailer.

Retrailer maakt gebruik van het speciale schuimmiddel Multitec van de Deense fabrikant Unipak om de afdichting van de aansluitingen in de gasleiding van aanhangers en autocars te controleren. Multitec detecteert zelfs kleine lekken, bepaald door het "koken" van de verbinding op plaatsen waar de verbinding niet strak is.


Bekijk de video: Le chauffe-eau : comment ça marche ? (Januari- 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter