Boiler Truma B10. Beschrijving en werkingsprincipe

Als het gaat om autonome gasketels voor het verwarmen van water in caravans en campers, wordt de familie van ketels van de Duitse fabrikant Truma vaker genoemd. Vanaf de jaren 80 tot heden wordt de modificatie van de gasketel Truma B10 door caravans in heel Europa gebruikt.

De moderne lijn van Boilers Truma bevat modellen:

 • B10 - gasketel van 10 liter
 • B14 - gasketel van 14 liter
 • B10 EL - gasketel met elektrisch tien, 10 liter volume
 • B14 EL - gasketel met elektrische tien, volume van 14 liter

Technische kenmerken van de gasketel Truma B10:

 • Het werkbereik van waterverwarming gasbrander - 30 ° C-70 ° C
 • Kracht van een gastoorts - 1500 W
 • Bedrijfsspanning voor gasbrander - 12V
 • Vermogen van elektrische teng - 850 W
 • Bedrijfsspanning voor elektrisch verwarmingselement - 230V
 • Bedrijfsgasdruk - 3 mbar
 • Maximale waterdruk - 2,8 Bar
 • Waterverwarmingstijd van 15 ° C tot 70 ° C:
  • gasbrander - 34 min. (model B10, B10EL), 50 min. (model B14, B14EL)
  • elektrische teng - 45 min. (model B10, B10EL), 72 minuten. (model B14, B14EL)
  • gasbrander en elektrische kachel - 25 min. (model B10EL), 38 min. (model B14EL)
 • Leeg ketelgewicht - 6,7 kg.

Raadpleeg de documentatiesectie voor meer informatie over functies en installatie.

Werkingsprincipe

De gasbrander wordt geregeld door een elektrische schakelaar, die via een speciale draad is verbonden met het elektrische circuit van de gasboiler.

Een aparte draad naar dit bord wordt geleverd met een spanning van 12V uit de caravanbatterij. Opgemerkt moet worden dat bij het aansluiten van de ketel de polariteit belangrijk is. Anders leidt een onjuiste aansluiting tot gesprongen zekeringen op het elektrische paneel.

De schakelaar heeft 2 standen (aan / uit), een regelaar voor een soepele verandering van de bedrijfstemperatuur (30 ° C - 70 ° C), evenals 2 LED's. Na het indrukken van de schakelaar naar de "aan" positie, licht de groene LED op. Het systeem levert een vonk aan de brander met een externe spanning van 12V en opent ook de gastoevoer naar de brander met behulp van een elektromagnetisch ventiel.

Als het gas om de een of andere reden (geen vonk of gas) binnen 5 seconden na het inschakelen niet kan worden ontstoken, blokkeert het systeem automatisch de gasleiding en stopt het met het leveren van de vonk aan de brander. Op de schakelaar gaat samen met de groene LED rood branden. De vlamdetectiefactor is de ontvangende (langere) elektrode op een gasbrander, die bij ontsteking (de elektrische geleidbaarheid van het plasma geproduceerd tijdens ontsteking is veel hoger dan de elektrische geleidbaarheid van lucht) wordt geleverd door een vonk van de zendende (kortere) elektroden.

Pogingen om te starten kunnen worden herhaald door de schakelaar naar de "uit" -positie te verplaatsen en vervolgens weer "in te schakelen". Als de brander met succes start, blijft de groene LED op de schakelaar staan. Dit betekent dat de brander is gestart en aan het opwarmen is.

Wanneer de maximale verwarmingstemperatuur is bereikt, schakelt de ingebouwde thermostaat via het brandermagneetventiel de gastoevoer uit, de groene LED gaat uit en het rode lampje gaat branden. Wanneer het water afkoelt, en precies zoals bij het openen van de kraan en het begin van het gebruik, reageert de thermostaat op een temperatuurdaling en wordt het proces van starten en verwarmen opnieuw herhaald. De thermostaat van deze ketel maakt gebruik van de eigenschap van sommige materialen om de elektrische weerstand aanzienlijk te veranderen, afhankelijk van de temperatuur. NTC-weerstanden die in deze thermostaat worden gebruikt, zijn gemaakt van dergelijke materialen. Het wordt in de actieve zone van de thermostaat geplaatst, waarvan het signaal door de geleider wordt verwijderd en naar de elektrische versterker en vervolgens naar de comparator wordt geleid. Hij vergelijkt de weerstand van een NTC-weerstand en een variabele weerstand met een temperatuurschaal. Het resultaat van de vergelijking is het openen of sluiten van het magneetventiel, evenals hoogspanningsontsteking.

Zoals u kunt zien, is het proces om water te verwarmen volledig automatisch. U hoeft de schakelaar slechts eenmaal in te schakelen, de gasboiler voert de rest van het werk voor u uit. Het bijwerken van het water in de boiler is ook automatisch. Wanneer de klep wordt geopend, sluit de elektrische schakelaar (of de drukschakelaar afhankelijk van het systeem), schakelt de waterpomp in en levert water uit de tank aan de onderste inlaat van de ketel. Koud water duwt heet water uit de bovenste uitlaat die naar de kraan gaat.

Demontage van de ketel

We verwijderen de externe warmte-isolerende behuizing. Verwijder hiervoor de plastic afdekkingen aan de boven- en onderkant (door 3 schroeven aan elke dop los te draaien), verwijder de rechthoekige kanaalafdekking (4 schroeven) en open vervolgens de kap.

Verwijder de watertank (in gewone "pot"). Om dit te doen, is het noodzakelijk om de ronde klem te verwijderen die de tank verbindt met de voet van de ketel.

Maak de gasbrander los. Verwijder hiervoor het kanaallichaam (2 schroeven en 4 moeren) waarmee de gasbrander vastzit.

Er moet aandacht worden besteed aan de "neus" van de onderste afvoer, aan de voet van de ketel gelast. Wanneer de ketel "bevriest", wanneer de bovenste watertank niet-hermetisch wordt als gevolg van bevriezing van water in de winter, stroomt het ontdooide water naar de bodem van de ketelbasis en wordt de tuit op straat gebracht. Dit eenvoudige ontwerp, in het geval van drukverlaging, zal de vloer van uw huis op wielen droog achterlaten. U moet regelmatig de afvoer "uitloop" van vuil en stof schoonmaken.

Ontkoppel de brander van het luchtwegpaneel (2 schroeven).

Lijst met mogelijke fouten

storing reden eliminatie
Geen stroomGeen 12V-voeding, zekering gesprongen.Controleer de voeding of vervang de zekering.
Constant gesprongen lontVerkeerde polariteit bij aansluiting.Juiste polariteit.
Rode LED brandt. Boiler start niet. Of het begint en sluit af.Geen gas, geen water, plaats de dop op het uitlaatrooster.Vul water bij, vul de cilinder met gas, verwijder de dop van het uitlaatrooster.
Boiler start niet opnieuwDefect gas magneetventiel. Wanneer de ketel is uitgeschakeld, komt de kraan niet helemaal dicht en blijft de vlam zwak branden.Sluit de gasfles en voer de bewerking opnieuw uit. Als alles zich herhaalt, vervang dan de gasklep (zonder spoel).
Boiler "stroomt"Watertank verloor zijn integriteit.Maak een lek of vervang de tank.Bekijk de video: Uitleg verswatersysteem en boiler in een caravan (Februari 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter