Hoe een gasfles kiezen en gebruiken?

Er zijn verschillende soorten gasflessen: metaal en composiet (kunststof). Elk type heeft zijn voor- en nadelen.

Metalen gasflessen. Nog steeds zeer veel gebruikt in gebruik over de hele wereld. De Russische cilinders op de cilinderinhoud zijn verdeeld in 6, 12, 27 en 50 liter.

Voordelen: lage kosten en brede distributie.

Nadelen: ernstig, corrosief, onvermogen om de hoeveelheid gas visueel te controleren, verhoogde vonkvorming tijdens transport

Er zijn ook aluminiumcilinders van Europese fabrikanten. Ze zijn aanzienlijk lichter, maar drie keer duurder dan staal van vergelijkbare grootte.

Composiet (plastic cilinders). Distributie werd nog niet zo lang geleden ontvangen, maar de populariteit van dit nieuwe type cilinders wordt elk jaar meer en meer.

Voordelen: lichtgewicht, niet-corrosief, het vermogen om het gasniveau in de cilinder visueel te regelen, een stijlvolle en aantrekkelijke uitstraling

Nadelen: een composietcilinder is 4-5 keer duurder dan staal van dezelfde grootte

Op dit moment zijn er verschillende Europese fabrikanten van composietcilinders, namelijk Ragasco LPG (Noorwegen), Composite Scandinavia (cilinders van de Compolite CS en Passion-serie, Zweden) en Rugazko LLC (Rusland). Ragasco-cilinders hebben 4 volumeopties (12,4, 18,2, 24,5 en 33,5 l.).

Waarschuwing!

Op 13 oktober 2014 heeft LLC Rugazko besloten om te herinneren aan cilinders vervaardigd door Composites Scandinavia (Zweden) en Rugazko (Rusland) geproduceerd tussen 1 januari 2012 en 13 oktober 2014 en vervangen door Ragasco-cilinders. De reden voor het terugroepen was de onverenigbaarheid van de samenstelling van het composiet met de kwaliteit van Russisch gas. De aanwezigheid van methanol in het huishoudelijke gas dat schadelijk is voor de wanden van de cilinder, vooral wanneer het wordt gebruikt in omstandigheden van hoge temperatuur. De bovenstaande cilinders kunnen niet worden gebruikt met Russisch gas, omdat Het kan uw gezondheid schaden.

Passion en Compolite CS to Ragasco veilige vervangingsschema voor vervanging van cilinder.

Waarom cilinders exploderen

De cilinders exploderen overweldigend vanwege de schending van opslag- en gebruikstechnieken, namelijk als gevolg van de kritische toename van de druk in de cilinder. Wanneer een cilinder in de open vlam komt, wordt de vloeibare fase binnenin gekookt en neemt de druk in de cilinder toe. Een drievoudige toename van de druk in de cilinder ten opzichte van de norm leidt tot breuk. Tegelijkertijd worden dampen van de momentane ontsteking van de vloeistof ontstoken, waardoor een "vuurbal" wordt gevormd. In open ruimte vliegen de fragmenten van de breuk van de ballon weg in een straal van maximaal 250 m. De hoogte van de fragmenten neemt toe tot 30 m.

Ook exploderen de cilinders wanneer onjuist, ongecontroleerd tanken. Het is noodzakelijk om een ​​cilinder voor 80% van zijn volume te vullen. Daarom is het noodzakelijk om de cilinder niet te vullen door zijn verplaatsing, maar door het gewicht. Als u bijvoorbeeld de cilinder in de winter volledig hebt gevuld in de kou en deze vervolgens in een warme kamer hebt gebracht, begint het gas te verwarmen en uit te zetten. Als het gas op dit punt nergens naartoe kan, breekt het de ballon.

Hoe u uzelf kunt beschermen tegen de ontploffing van de cilinder

Het internet staat vol met informatie dat samengestelde cilinders niet exploderen. Dit is waar, maar gespannen 'achter de oren'. Ze exploderen niet vanwege hun composietmateriaal, maar naar een klep met een speciaal veiligheidsventiel-inzetstuk. Een dergelijke veiligheidsklep ontlast de overdruk van het gas in de cilinder met een geleidelijke temperatuurstijging en dienovereenkomstig met druk. De normale gasdruk in de cilinder mag niet hoger zijn dan 1,6 MPa. De openingsdruk van de klep is 2,6 MPa, terwijl de kritische druk waarbij de cilinder kan exploderen 5,2 - 8,4 MPa is. Bij het vinden van een cilinder gedurende meer dan 3-5 minuten bij een temperatuur boven 110 ° C, wordt de smeltlood vernietigd, waarbij de inhoud van de cilinder geleidelijk wordt vrijgegeven, met uitzondering van de explosie.

Opgemerkt moet worden dat u deze klep ook kunt plaatsen met een smeltlood op een gewone metalen container (Europese metalen cilinders zijn uitgerust met een dergelijke klep).

Hetzelfde zijn kleppen met een vlottermechanisme dat voorkomt dat de cilinder te vol wordt. Hier snijdt het beschermende mechanisme van het vlottertype de gastoevoer af tijdens het vulproces bij het vullen van 80-85% van het cilindervolume.

Een andere belangrijke factor is de juiste gasmix. In Europa wordt propaan gebruikt, waarvan het aandeel in het mengsel 99% is en de volledige verbranding gegarandeerd is tot een temperatuur van -40 ° C. In Rusland gebruiken ze om geld te besparen een mengsel van gassen - propaan en butaan. Het probleem is dat bij 0 ° C butaan in vloeibare vorm blijft en niet verdampt. In de zomer worden bij benzinestations de gassen gemengd in een verhouding van 1: 1, terwijl het in de winter 9: 1 is. Als je het zomermengsel in de winter vult, zal propaan uitbranden en zal de butaan in vloeibare vorm in de tank blijven. Als u daarna de cilinder in de warmte brengt, brandt de butaan met een felrode vlam met een onaangename geur, in tegenstelling tot de blauwe vlam, terwijl propaan brandt.

Condensaat. Als u de aanwezigheid in de cilinder van de vloeistoffase ziet of voelt, maar niet brandt, is het gecondenseerd. Het is noodzakelijk om het samen te voegen en het is beter om het op gespecialiseerde stations te doen.

En natuurlijk moet je de algemeen aanvaarde veiligheidsregels niet vergeten als je met gas werkt.

Bekijk de video: Line-up SodaStream (Februari 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter