Welke verwarmingssystemen zijn er in campers?

Verwarmingssystemen in campers en caravans zijn onderverdeeld in verschillende types:

Op de stroombron: gas, elektrisch, op vloeibare brandstof.
Volgens de koelmiddelopties: lucht en vloeistof

Gasverwarmers bevatten handelsmerken Alde, Truma, Primus.

De voordelen van gasverwarmers zijn dat aardgas economischer is dan elektriciteit en vloeibare brandstof, en ook energiezuiniger. Indicatoren van autonomie zijn ook op hoogte. Uit de minnen kan worden opgemerkt dat het Russische gas butaan, dat deel uitmaakt van het propaan-butaanmengsel (dat aardgas wordt genoemd in ons thuisland) niet verdampt bij zeer negatieve temperaturen en in een vloeibare toestand verandert. Het gevolg is dat de kachel stopt met werken wanneer hij zo nodig is. Het is ook het vermelden waard de explosiviteit, de mogelijkheid van lekken, evenals schadelijke dampen van koolmonoxide (als het uitlaatsysteem van de kachel niet goed is). In Europa zijn er niet overal uniforme normen voor gasapparatuur en kunnen er problemen mee ontstaan.

Elektrische kachels worden meestal als reserve in Alde- en Primus-gasverwarmers ingebouwd en worden ook afzonderlijk in grote hoeveelheden verkocht. Daarnaast is er een optie met elektrische matten ingebouwd in de vloer.

Hier wordt warmte overgedragen door de hoge weerstandsdraad die in de mat is gelegd. Al deze apparaten zijn eenvoudig te bedienen, niet brandgevaarlijk en de kosten zijn relatief hoog. Alleen hier blijkt het stroomverbruik erg duur te zijn, maar autonomie is hier niet mogelijk (vloeistof-brandstofgenerator telt niet mee).

Stookolie-kachels worden voornamelijk vertegenwoordigd door Webasto en Eberspächer.

De voordelen van deze verwarmers zijn de autonomie en beschikbaarheid van vloeibare brandstoffen (benzine of diesel, die, in tegenstelling tot gas, te vinden is in onze verborgen verborgen hoekjes), die direct uit de autotank wordt genomen. Het verwarmingssysteem is gemonteerd onder de bodem van de camper, wat de binnenruimte van de cabine spaart. Ook in de winter kan de verwarming werken als een voorverwarmer, eerst de motor opwarmen en vervolgens de wooneenheid en water. Van de minnen kan worden opgemerkt dat tot voor kort alle vloeistofverwarmers luidruchtig waren en een onaangename geur hadden. Vloeibare brandstof is chemisch meer inert dan gas.

Nu zullen we het principe van de werking, de voor- en nadelen van systemen met lucht en vloeibaar koelmiddel analyseren.

Luchtgekoelde kachels produceren de handelsmerken Truma, Carver, Webasto, Eberspächer.

Dergelijke systemen nemen de koude lucht in de camper in, verwarmen deze en voeren deze rechtstreeks of via het kanaalsysteem terug naar de woonmodule. Luchtverwarming is de leider in installatie op stacaravans, vooral vanwege de aantrekkelijke prijs. De lucht in de cabine wordt veel sneller verwarmd dan met een vloeibaar koelmiddel. Ook vereist de luchtverwarming tijdens de eerste 10 jaar dat er wordt gewerkt geen speciale service.

Van minnen in vergelijking met een vloeibare kachel is het vermeldenswaard een groter gasverbruik, ongelijke verdeling van warmte.

Verwarmers met een vloeibaar koelmiddel produceren handelsmerken Alde, Primus, Webasto, Eberspächer.

Dergelijke kachels verwarmen een vloeistof (water of antivries) die in een gesloten circuit circuleert in de aanhangwagen van de datas welke warmte naar de verwarmingselementen (batterijen) transporteert, waar deze wordt afgegeven als warmtestraling voor de woonruimte van de stacaravan.

Het pluspunt is de uniforme warmteverdeling in de cabine, minder gasverbruik, het vermogen om het vermogen te vergroten, simpelweg door een extra batterij in het circuit te plaatsen.

Van de minnen, is het vermeldenswaard de hoge kosten van het apparaat en de technische complexiteit, tragere verwarming van de cabine, meer complexe onderhoud (periodieke lektest, luchtwurging, vervanging van het koelmiddel elke 2-3 jaar).

Ook zijn systemen zoals Alde en Primus uitgerust met ingebouwde warmtewisselaars waarmee u leidingwater kunt opwarmen.

Bekijk de video: Surviving Winter Storm RV Camper Van Heating Power Prius Generator Inverter Batteries Prepping Warm (Februari 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter