Welke waterketel heeft de voorkeur?

We hebben allemaal warm water nodig voor een comfortabele nachtrust. Heet water in caravans kan worden gebruikt om water in een ketel op het fornuis te verwarmen, of u kunt geld uitgeven en een hightech caravanketel installeren.

Ketels verschillen in het voedingssysteem: elektrisch en gas.

Elektrische ketels (Truma en andere fabrikanten) zijn goedkoper dan gas, eenvoudiger in constructie, compact, redelijk brandveilig.

Maar om deze ketels aan te drijven, moet u verbinding maken met 220V, wat hun gebruik aanzienlijk beperkt. Voor autonoom werk heb je een krachtige brandstofgenerator nodig (die zal rammelen, brandstof eten en misschien zelfs de volgende nacht worden gestolen), of een krachtige accumulator (bij voorkeur meerdere) omvormer en zonnepanelen. Met andere woorden, het systeem aanpassen aan autonomie is vrij duur.

Een gasboiler (geproduceerd door Truma, Carver) is aanzienlijk duurder in termen van kosten, maar alleen aardgas en 12V (voor het leveren van een vonk) zijn nodig voor de werking ervan.

Gasketels verwarmen water veel sneller dan elektrische. Het apparaat van gasboilers is ingewikkelder dan elektrisch en vereist periodiek onderhoud. Het vereist ook een veilige gastoevoer en -uitlaat. Meer brandgevaar. Zoals alle gastoestellen in de kou lijdt door het bevriezen van gas in de cilinder.

Er zijn ook ketels-warmtewisselaars, ingebouwd in het verwarmingssysteem van de camper (van fabrikanten Alde, Primus, Truma).

In dergelijke ketels wordt water verwarmd door warmte van het verwarmingsmedium van het verwarmingssysteem (vloeistof of lucht) te nemen. In vloeistofverwarmingssystemen is het ook mogelijk om het koelmiddelcirculatiesysteem af te sluiten tot een kleine circulatiecirkel, die alleen door een warmtewisselaar loopt (zodat in de zomer, met behulp van een gemeenschappelijk verwarmingssysteem, alleen het water in de boiler wordt verwarmd en niet de hele woontrailer verwarmt).

Ook zijn dergelijke warmtewisselaars uitgerust met elektrische verwarmers voor het verwarmen van water, in het geval dat er een verbinding is met een externe 220V bron.

Er is de mogelijkheid om huishoudelijke gasstroomverwarmers te gebruiken in woonwagens.

Hun belangrijke pluspunt is een zeer lage prijs. Maar wanneer u zo'n systeem installeert, moet u slim zijn en een geschikt bevestigingspunt vinden, rekening houden met de juiste uitlaatgasstroom en de levering van aardgas. Het is ook nodig om het vermogen van de brander te verminderen (stop de helft van de sproeiers, anders kookt het water in de ketel gewoon) en stel de sensor opnieuw in op een lagere schakeldruk in de watertoevoer.

Ook zijn ketels voor waterverwarming verdeeld volgens het werkingsprincipe: stroming en accumulatief.

Stromingsketel heeft kleine afmetingen en gewicht. Het water in de boiler warmt onmiddellijk op als het aankomt met een krachtige elektrische kap of gasbrander. Wanneer de ketel in werking is, zal het verbruik van elektriciteit of gas aanzienlijk zijn.

Cumulatieve ketels overschrijden de stroomafmetingen aanzienlijk. Het water wordt langzaam en continu verwarmd door een elektrische verwarming op laag vermogen (gasbrander) in een speciaal reservoir met een beperkt volume (ongeveer 7-13 liter). Wanneer de warmwatertoevoer is ingeschakeld, komt koud water in de verwarmingstank en verplaatst het warme water, het verwarmingsproces begint opnieuw tot de volgende keer dat het wordt aangezet. Het voordeel van dit werkingsprincipe is een aanzienlijke besparing van elektriciteit (gas). Onder de tekortkomingen kan worden opgemerkt de tijd om te wachten op de verwarming van de volgende portie water, evenals grote maten.

Bekijk de video: ACV condenserende gaswandketel type Kompact HRE (Februari 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter